Sałatka brokułowo selerowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na różyczki, opłukać, dać do wrzącej osłodzonej i osolonej wody, gotować przez ok. 5 minut (bez przykrycia, żeby brokuł nie stracił koloru). Brokuł ma pozostać jędrny. Po ostudzeniu, drobno pokroić.
2.Jajka pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle i ostudzić. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę.
3.Jajka, jabłko i pokrojone warzywa przełożyć do miski i dodać zielony groszek.
4.Zupkę przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić.
Makaron ostudzić i dodać do miski.
5.Wszystkie składniki sosu wymieszać i dodać do miski.
Całość wymieszać, ewentualnie przyprawić solą, przełożyć do salaterki
i udekorować brokułem i papryką, lub według własnego pomysłu.
Komentarze