Sałatka brokułowo- kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nietypowa sałatka a jednocześnie bardzo zdrowa

  • 30 min

Składniki:


  • - po pół główki brokułu i kalafiora
    - 1 krążek sera camembert
    - garść ziaren słonecznika
    - mały pęczek szczypiorku
    - 300 ml kwaśnej śmitany
    - olej do smażenia
    - 1 jajko
    - bułka tarta

Sałatka brokułowo- kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki i godujemy do miękkości. Po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na złoty kolor na patelni bez tłuszczu. Ser dzielimy na 8 części po czym obtaczamy w jajku i bułce tartej. Przekładamy na patelnie natłuszczoną i smażymy na złoty kolor. Należy szybko wykonać tą czynność ponieważ w innym wypadku ser nam się rozpuści. Po wystygnięciu wszystkich składników przechodzimy do ich układania w salaterce. Układamy warstwowo począwszy od brokułu i kalafiora, następnie polewamy połową śmietany a na niej układamy ser, słonecznik i szczypiorek. Drugą warstwę układamy analogicznie do pierwszej. Wstawiamy do lodówki , ok. 20 min. przed podaniem wyjmujemy, aby sałatka nabrała pokojowej temperatury. I gotowe :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy