- po pół główki brokułu i kalafiora
- 1 krążek sera camembert
- garść ziaren słonecznika
- mały pęczek szczypiorku
- 300 ml kwaśnej śmitany
- olej do smażenia
- 1 jajko
- bułka tarta
Sałatka brokułowo- kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki i godujemy do miękkości. Po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na złoty kolor na patelni bez tłuszczu. Ser dzielimy na 8 części po czym obtaczamy w jajku i bułce tartej. Przekładamy na patelnie natłuszczoną i smażymy na złoty kolor. Należy szybko wykonać tą czynność ponieważ w innym wypadku ser nam się rozpuści. Po wystygnięciu wszystkich składników przechodzimy do ich układania w salaterce. Układamy warstwowo począwszy od brokułu i kalafiora, następnie polewamy połową śmietany a na niej układamy ser, słonecznik i szczypiorek. Drugą warstwę układamy analogicznie do pierwszej. Wstawiamy do lodówki , ok. 20 min. przed podaniem wyjmujemy, aby sałatka nabrała pokojowej temperatury. I gotowe :-)
Komentarze