Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i sok z cytryny. przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dokładnie mieszamy.
2.Brokuła dzielimy na małe różyczki, płuczemy i gotujemy (najlepiej na parze - 12 minut), a następnie przelewamy zimną wodą, odsączamy i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odprowadzić jak najwięcej wody. Różyczki brokuła układamy na dnie szklanej salaterki. Lekko solimy. Polewamy 2 łyżkami sosu.
3.Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Wykładamy na brokuła. Polewamy 2 łyżkami sosu.
4.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w dużą kostkę. Układamy na pomidorach. Polewamy pozostałym sosem, oprószamy mielonymi płatkami chili i dekorujemy gałązkami koperku.
Komentarze