Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i naprawdę pysznie smakuje. Poza tym może okazać się inspiracją do wykorzystania kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mnóstwo chrupiących pestek dyni oraz pistacje stanowią smakowity akcent będący jej przysłowiową kropką nad "i".

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • około 800g brokuła
    300g pieczonego kurczaka (waga samego mięsa; może być szynka konserwowa lub świeży boczek)
    100g pestek dyni
    50g pistacji
    Dodatkowo:
    majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka brokułowa z pieczonym kurczakiem, pestkami dyni i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie.
    Kurczaka oddzielnego od kości pokroić na mniejsze kawałki.
    (Jeśli używamy boczku - należy go podsmażyć na chrupiące skwareczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, natomiast szynkę pokroić w kostkę.)
    Pestki oraz posiekane pistacje podprażyć na suchej patelni.
    Wszystkie składniki wymieszać z majonezem uprzednio połączonym z jogurtem.
    Gotową sałatkę doprawić solą z pieprzem.
    (Uważać, aby jej nie przesolić, jeśli używamy pistacji solonych.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować