Sałatka brokułowa z fetą

0 (0 ocen)

Uważam, że brokuł i pomidor, to zawsze dobre sałatkowe połączenie. W tej wersji sałatki została ona trochę przełamana smakiem serka typu feta i podrasowana ostrością czosnkowego sosu. Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :)

Składniki:


  • 1 brokuł
    20 pomidorków koktajlowych
    200 g sera typu feta
    6 ząbków czosnku
    220 jogurtu typu greckiego
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki cukru
    łyżeczka ziół prowansalskich
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka brokułowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał on czas na przegryzienie się smaków w lodówce. Jogurt typu greckiego łączymy z dwoma łyżkami majonezu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do bazy. Następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru, łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu. Całość najlepiej zamknąć w słoiczku, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki. Im dłużej sos będzie się "przegryzał" tym smak będzie bardziej wyrazisty.

    Brokuła dzielimy na małe cząstki, wycinając z niego twarde łodyżki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy ja wrzątek kawałki brokuła. W ten sposób blanszujemy warzywo przez parę minut, a następnie hartujemy je przelewając na sitku zimną wodą.

    Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Mieszamy razem z brokułem.

    Następnie dodajemy ser feta. Warto użyć takiego, który jest już pokrojony w kostkę, lub takiego znajdującego się na tacce - który łatwo nam będzie w ładną kostkę pokroić.

    Przed samym podaniem polewamy sałatkę wcześniej przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Feta Pomidorki koktajlowe Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować