Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, z uwielbianym przez większość sosem czosnkowym, który idealnie komponuje się z brokułami i prażonymi ziarnami słonecznika.
Składniki:
ok. 250-300 g brokułów
pół opakowania sera feta (100g)
pół puszki czerwonej fasoli
garść prażonego słonecznika
Sałatka brokułowa z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na posolony wrzątek, ugotować "al dente" (gotować ok. 3-4 minuty). Przelać na durszlak, wystudzić, przełożyć do naczynia.
2.Ser feta pokroić w kostkę, posypać nim brokuły.
3.Fasolę przełożyć na sitko, przelać wodą w celu oczyszczenia jej z zalewy. Wyłożyć ją na ser feta.
4.Majonez wymieszać z jogurtem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. Sosem polać sałatkę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem.
Komentarze