Sałatka brokułowa z fasolą

4.47 (190 ocen)

Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, z uwielbianym przez większość sosem czosnkowym, który idealnie komponuje się z brokułami i prażonymi ziarnami słonecznika.

Składniki:


  • ok. 250-300 g brokułów
    pół opakowania sera feta (100g)
    pół puszki czerwonej fasoli
    garść prażonego słonecznika

    SOS:

    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    szczypta soli, pieprzu, cukru, słodkiej mielonej papryki i ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka brokułowa z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na posolony wrzątek, ugotować "al dente" (gotować ok. 3-4 minuty). Przelać na durszlak, wystudzić, przełożyć do naczynia.
  • 2. Ser feta pokroić w kostkę, posypać nim brokuły.
  • 3. Fasolę przełożyć na sitko, przelać wodą w celu oczyszczenia jej z zalewy. Wyłożyć ją na ser feta.
  • 4. Majonez wymieszać z jogurtem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. Sosem polać sałatkę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować