Sałatka brokułowa warstwowa z sosem majonezowo-śmietanowym

4.5 (164 ocen)

  • 35 min

Samo zdrowie, brokuły lekko obgotowane lub gotowane na parze z pysznymi warzywami z dodatkiem lekkiego sosu to doskonały posiłek na kolacje lub lekkie śniadanie, choć ja osobiście uważam iż śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i musi być syte.

  • 35 min

Składniki:

  • - 2 średnie brokuły (ugotowany na parze)
    - 5 jaj na twardo
    - 150 g kukurydzy marynowanej
    - czerwona cebulka
    - 15 szt. pomidorków koktajlowych (lub 3 zwykłe-większe)
    - 4 duże ogórki konserwowe
    - 3 duże łyżki jogurtu typu "Grecki"
    - łyżka majonezu dekoracyjnego
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka brokułowa warstwowa z sosem majonezowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł rozdrobnić na różyczki, jaja obrać pokroić w ćwiartki. Pomidorki przekroić w pół, cebulę kroić w cieniutkie plasterki i sparzyć wrzątkiem na sicie by straciła goryczkę. Ogórki pokroić w kostkę. Jogurt zmieszać z majonezem doprawić do smaku. Układać warstwami: brokuł-kukurydza-ogórki-cebulka-pomidorki-brokuł-jaja; całość polać sosem. Można do smaku doprawić ulubionymi świeżymi ziołami lub posypać łuskanym słonecznikiem. Można użyć sosu czosnkowego:) SMACZNEGO!!!

Porady

Do sałatki można zrobić sos czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować