Sałatka bolońskich rewolucjonistów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy maks 3 min. na półtwardo. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.
2.Kukurydzę odsączamy z zalewy i mieszamy z brokułem.
3.Udziec z indyka kroimy w kostkę średniej wielkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na oliwie z oliwek do złocistego koloru. Zostawiamy do wystygnięcia. Można oczywiście użyć połowę ilości, czyli 0,5 kg, ale udziec bardzo się kurczy i wbrew pozorom na tą ilość warzyw 1kg mięsa jest w sam raz.
4.W osolonej wodzie gotujemy tortellini (czas wg zaleceń producenta). Nie przegotować, można 1 minutę krócej, żeby się nie rozpadały. Hartujemy zimna wodą.
5.Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe.
6.Pomidory kroimy również w kostkę. Można zastosować pomidory koktajlowe.
7.Rzodkiewki kroimy na ósemki (jak jest duża sztuka można ósemkę przekroić jeszcze w poprzek :)). Dodajemy do całości.
8.Tortellini waz z mięsem dodajemy do pozostały składników.
9.Sporządzamy sos:Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, Dodajemy uprzednio przeciśnięty przez praskę czosnek. Można doprawić pieprzem.
10.Wszystko mieszamy delikatnie i wstawiamy do lodówki.
11.Podajemy z ciabattą lub razowym chlebem włoskim.
Komentarze