Sałatka arabska tabbouleh z quinoą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ten przepis to przeróbka arabskiej sałatki tabbouleh, którą przyrządza się na bazie kaszy bulgur. U mnie z komosą ryżową, ale charakterystyczny składnik sałatki czyli duża ilość natki pietruszki i liści mięty pozostaje bez zmian. Można również przyrządzić ją na bazie kaszy kuskus lub jaglanej.

  • 40 min

Składniki:

  • • 3/4 szklanki komosy ryżowej czerwonej
    • 2 średnie ogórki zielone
    • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu
    • pęczek natki pietruszki
    • kilkanaście liści mięty
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 łyżki oliwy
    • 3 łyżki soku z cytryny

Sałatka arabska tabbouleh z quinoą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Komosę ryżową przepłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować aż do wchłonięcia wody, ok. 20 minut.
    • Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na 10 minut.
    • Natkę pietruszki i miętę drobno pokroić.
    • Wymieszać kaszę, odciśnięte ogórki, bób i zieleninę.
    • Doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny.
    • Sałatkę odstawić do lodówki na 1 godzinę przed podaniem.

Porady

Quinoa czyli komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. Zaliczana jest do grupy pseudozbóż czyli ziaren niebędących zbożami, ale zawierających dużą ilość skrobi. Quinoa czerwona praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowując twardość i chrupkość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy