Sałatka arabska

4.42 (189 ocen)

Pyszna,chrupiąca i sycąca sałatka na każdą okazję

Składniki:


  • średnia główka kapusty pekińskiej
    podwójna pierś z kurczaka(lub indyk)
    dwa-trzy ogórki zielone
    1/2 szklanki prażonej cebulki
    4 łyżki oliwy z oliwek
    przyprawa gyros
    Sos:

    4 łyżki jogurtu greckiego
    4 łyżki majonezu
    2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.42 (189 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka arabska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Pierś pokroić w kostkę lub paseczki,polać oliwą z oliwek i posypać przyprawą do gyrosa wg uznania.Dokładnie wymieszać by każda część mięsa była w przyprawie i odstawić na parę minut.W między czasie należy umyć kapustę pekińską,poszatkować.Ogórka zielonego dobrze umyć i pokroić w półkola,niezbyt cienko. Jeśli mamy swoje ogórki,niepryskane, możemy zostawić ze skórką.
    Następnie mięsko smażymy na patelni,u mnie grillowa do uzyskania złotej barwy.Kapustę z ogórkiem wrzucamy do miski,dodajemy ciepłego,usmażonego fileta i mieszamy składniki.
    2.Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem,dokładnie wymieszać.Polać nim wierzch sałatki.Całość posypać obficie prażoną cebulką.Sos można zrobić bardziej dietetyczny tylko na bazie jogurtu greckiego,wtedy dodajemy go ok 8 łyżek.Sałatkę podajemy z grzankami lub czosnkową bagietką.Smakuje obłędnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa gyros Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować