Sałatka Antipasti z nadziewanych papryczek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepyszna sałatka pasująca idealnie do grilla i jako samodzielne danie

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 papryki szpiczaste
    1 opakowanie sera feta
    1 opakowanie serka Almette
    4 ząbki czosnku
    15 pomidorków koktajlowych
    Nasiona słonecznika do posypania
    Sos:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    Sól
    Łyżka miodu
    Zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Potrawy na grilla

Sałatka antipasti z nadziewanych papryczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszyć 2/3 sera feta do miseczki, dodać posiekany czosnek i serek Almette. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Z papryczek odciąć górę, wyczyścić nasiona i umyć dokładnie. Papryczki nadziać przygotowaną wcześniej masą i włożyć na godzinę do lodówki.
    W tym czasie umyć i pokroić na pół pomidorki, pokroić pozostała fetę w kostkę, słonecznik uprażyć na suchej patelni.
    Papryczki kroić w plastry grubości 1cm, układać na półmisku, na to ułożyć fetę i pomidorki, posypać słonecznikiem.
    Przygotować sos: wymieszać sok z cytryny z miodem i solą trzepaczką, następnie dolać powoli oliwę tak by powstała emulsja. Dosypać ziół do smaku.
    Przygotowanym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować