Sałatka antipasti z nadziewanych papryczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszyć 2/3 sera feta do miseczki, dodać posiekany czosnek i serek Almette. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać. Z papryczek odciąć górę, wyczyścić nasiona i umyć dokładnie. Papryczki nadziać przygotowaną wcześniej masą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie umyć i pokroić na pół pomidorki, pokroić pozostała fetę w kostkę, słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Papryczki kroić w plastry grubości 1cm, układać na półmisku, na to ułożyć fetę i pomidorki, posypać słonecznikiem.
Przygotować sos: wymieszać sok z cytryny z miodem i solą trzepaczką, następnie dolać powoli oliwę tak by powstała emulsja. Dosypać ziół do smaku.
Przygotowanym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.
Komentarze