Sałatka andaluzyjska

4.5 (177 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka zrobiona specjalnie dla potrzeb tego kielicha

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GłóWNE SKłADNIKI::
    - sałata krucha: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - ogórek wężowy: 1 sztuka
    - kukurydza konserwowa-puszka: 1 puszka
    - tuńczyk w oleju, w kawałkach: 1 puszka
    - jaja: 3 sztuki
    SKłADNIKI SOSU::
    - czosnek/ząbki: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - ocet winny: 1 łyżka
    - ocet balsamico: 2 łyżki
    - sól do samku: 0.5 łyżeczki
    - cukier do smaku: 0.5 łyżeczki
    - pieprz do smaku: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka andaluzyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos:
    obrać i zmiażdżyć czosnek, połączyć z octem i oliwą i potrząsać w słoiczku aż zrobi się emulsja.
    Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
    Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.
    Ogórka razem ze skórką pokroić w plasterki.
    Pomidory pokroić w ósemki.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka.
    Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na cząstki.
    Sałatę i ogórka ułożyć na dnie salaterki i polać sosem.
    Następnie ułożyć na nich pomidory i posypać cebulą.
    Dodac kukurydze osączoną z zalewy.
    Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem i wyłożyć na sałatkę.
    Przybrać jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować