Sałatka a la Waldorf

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sałatkę Waldorf po raz pierwszy podano w 1893 roku w hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. Pierwotnie składała się jedynie z jabłka, selera, orzechów i specjalnego sosu. Z biegiem czasu jej skład ulegał licznym zmianom - a oto moja wersja:)

  • 25 min

Składniki:

  • 4-5 łodyg selera naciowego
    100 g brązowego ryżu
    puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    sól, pieprz

Sałatka a la waldorf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Seler myjemy i kroimy w kostkę. Tuńczyka odcedzamy. Następnie wkładamy wyżej wymienione składniki do miski, dodajemy orzechy włoskie, mieszamy.
    Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem i przyprawami, dodajemy do miski z sałatką. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy