mała sałata maślana
kilka rzodkiewek
szczypiorek
2 średnie pomidory
2 średnie słodkie ziemniaki (pataty, bataty...)
ser typu feta lub Arla Apetina (nie jest słony)
sól, pieprz
kilka kropli octu lub soku z cytryny
olej z oliwek
rozmaryn
Sałata ze słodkimi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy pataty - obieramy je i kroimy w małą kostkę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy oliwą, mieszamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170'C (z termoobiegiem) przez 10 minut.
2.Sałatę opłukujemy i drzemy na małe części. Pomidora opłukujemy i kroimy według uznania, rzodkiewkę opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, szczypiorem siekamy. Ser kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i ser przekładamy do jednej miski, dodajemy upieczone pataty, doprawiamy solą, pieprzem, octem/sokiem z cytryny, skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy.
Komentarze