Sałata z żurawiną, fetą i jajkiem

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na lekką kolację:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 sałaty lodowej
    2 pomidory rzymskie
    1/2 zielonego ogórka wężowego
    4 rzodkiewki
    1/4 żóltej papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    2 łyżki kiełków brokułu
    2 jajka
    100 g fety
    2 łyżki suszonej żurawiny
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól, pieprz
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałata z żurawiną, fetą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zurawine namoczyć 1. Do miski wlać szklankę wrzątku, dodać ocet balsamiczny i wrzucić żurawinę, zostawić na około 30 minut.Odcedzić i osuszyć. Ugotować jajka na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.
  • sałatę i resztę warzyw pokroić 2. Sałatę i resztę warzyw umyć i osuszyć. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki pomidory. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Cebulkę drobniutko pokroić. Paprykę pokroić w mała kostkę i razem z cebula dodać do miski. Rzodkiewkę pokroić w ćwierć plasterki.
  • dodać fetę 3. Fetę pokroić w małą kostkę lub pokruszyć. Dodać sól i pieprz, oraz żurawinę. Delikatnie przemieszać składniki sałatki. Doprawić sokiem z cytryny i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do ładnej miseczki, posypać kiełkami brokułu i ułożyć ćwiartki jajka na twardo. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Jajka Sałata Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować