Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem

0 (0 ocen)

Sałatkę podałam do grillowanego łososia, ale doskonale będzie smakować również jako dodatek do mięsa.

Składniki:

  • 2-3 duże liście sałaty lodowej
    8 dag miechunki
    1/4 czerwonej papryki
    kawałek jasnej części pora
    DRESSING:
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine z likopenem
    1 łyżeczka gęstego miodu
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz

Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć, podrzeć na kawałki.
    Owoce miechunki oddzielić od kielicha, opłukać i przekroić na pół.
    Umytą, osuszoną i pozbawioną pestek paprykę pokroić w cienkie paseczki.
    Pora oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
    Składniki umieścić w salaterce i wymieszać.
    DRESSING:
    Sok z cytryny, oliwę i miód wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie roztrzepać (widelcem albo w zakręcanym słoiczku).
    Polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Porady

Do sałatki można użyć oliwy z oliwek bez dodatku likopenu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy