Sałatkę podałam do grillowanego łososia, ale doskonale będzie smakować również jako dodatek do mięsa.
Składniki:
2-3 duże liście sałaty lodowej
8 dag miechunki
1/4 czerwonej papryki
kawałek jasnej części pora
DRESSING:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine z likopenem
1 łyżeczka gęstego miodu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć, podrzeć na kawałki.
Owoce miechunki oddzielić od kielicha, opłukać i przekroić na pół.
Umytą, osuszoną i pozbawioną pestek paprykę pokroić w cienkie paseczki.
Pora oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Składniki umieścić w salaterce i wymieszać.
DRESSING:
Sok z cytryny, oliwę i miód wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie roztrzepać (widelcem albo w zakręcanym słoiczku).
Polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Porady
Do sałatki można użyć oliwy z oliwek bez dodatku likopenu.
Komentarze