Sałatka prosta, smaczna i bardzo dekoracyjna . Nada się na "imprezowy" stół.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g sera białego chudego
1/3 pęczka natki pietruszki
3 łyżki śmietany 12%
2 duże garści sałaty (mieszanki)
Po 1 garści czerwonych i żółtych pomidorków
1/2 pęczka rzodkiewki
15 cm pora
3 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz do smaku
Szczypta płatków chili
Sałata z kulkami twarogowymi i winegretem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć ser,dodać posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem, oraz chili. Wymieszać. Stopniowo dodawać śmietanę i wyrobić na klejąca masę. Wilgotnymi dłońmi uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Odkładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
2.Po tym czasie przygotować resztę dania. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroić na ćwiartki a rzodkiewki na ósemki. Por pokroić w cienkie krążki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
3.Do małego słoiczka przełożyć sok z cytryny, olej oraz sól i pieprz. Mocno potrząsnąć aby się wymieszało. Dodać musztardę i jeszcze raz wymieszać. Polać sałatę i delikatnie palcami wymieszać.
Przełożyć na ozdobny półmisek, ułożyć kulki twarogowe i podawać od razu. Smacznego.
Komentarze