Sałata masłowa z sosem winegret i powiewem czosnku

4.97 (155 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taka sałata, u mnie masłowa, ale może być inna, pasuje do wielu dań. Sos winegret jest bardzo popularny. Setki razy robiłam sałatę z winegretem. Ale to co zrobiła moja koleżanka spodobało mi się bardzo. Odwiodła mnie od dodania czosnku do sosu i tylko posmarowała ściany salaterki czosnkiem. Chrupiąca sałata, gładki sos rozpływający się na podniebieniu i bardzo delikatna woń czosnku...to jest pyszne. Nie raz jeszcze zrobię sałatę w ten sposób.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • piękna dorodna sałata masłowa / głowiasta

    duży ząbek czosnku

    1/3 szklanki oliwy extra vergine
    sok z połowy cytryny
    łyżka wody mineralnej
    łyżka miodu
    1/3 łyżeczki soli
    szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Wystaw ocenę:

4.97 (155 ocen)

Zobacz również:

Surówki Sok Sosy Winegret

Sałata masłowa z sosem winegret i powiewem czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny. Dodać miód, sól i pieprz. Zakręcić szczelnie przykrywkę i potrząsać kilka razy. Żeby składniki dobrze się połączyły.
    Sałatę rozłożyć na pojedyncze liście. Jeśli są duże, to porozrywać. Dokładnie umyć i mocno odwirować, żeby pozbyć się każdej kropli wody.
    Salaterkę od środka natrzeć ząbkiem czosnku. Czosnek przekroić tak, żeby miał dużą powierzchnię smarowania.
    Włożyć do salaterki sałatę i kilka razy bardzo delikatnie obrócić. Dodać sos tuż przed podaniem i jeszcze delikatnie poruszyć sałatą, żeby nie zniszczyć liści.
    Smacznego.

Porady

Sos z tych składników można wzbogacić np. musztardą, ziołami. Sok z cytryny można zastąpić np. octem jabłkowym. Zamiast miodu można dodać np. cukier trzcinowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować