Sałata rzymska z pomidorem

4.5 (194 ocen)

  • 10 min

Chrupiąca surówka z rzymskiej sałaty z pomidorem i szczypiorkiem, polana nietypowym jogurtowym dressingiem.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 nieduża główka sałaty rzymskiej
    1 pomidor
    2 łyżki posiekanego szczypioru
    150 ml gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    1 łyżka sosu chili z cytryną
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Sałata rzymska z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę dzielimy na liście, płuczemy, osuszamy i kroimy (nożem ceramicznym lub specjalnym nożem do sałaty) w paski. Sałatę można również porwać palcami na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w kostkę.
  • 2. Do jogurtu dodajemy sos słodko-kwaśny i sos chili, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą do smaku.
  • 3. W płaskiej salaterce układamy pokrojoną sałatę, polewamy sosem jogurtowym, układamy kostki pomidora i posypujemy szczypiorem.

Porady

Surówkę można również podać w mniejszych salaterkach jako oddzielne porcje. Sałatę rzymską można zastąpić lodową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować