Sałata rzymska z grillowaną feta

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zestawienie składników dosyć zaskakujące ( jak dla mnie) ale jeszcze bardziej zaskakujące jest to jak bardzo mi to zestawienie smakowało:)

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g sałaty rzymskiej mini
    1/4 ogórka zielonego
    4 pomidorki cherry
    30 g fety
    7-8 malin
    1/2 jabłka
    1/2 czerwonej cebuli
    2 łyżki rzeżuchy

    Dressing:
    sól,pieprz
    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka miodu

Sałata rzymska z grillowaną feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki sałatki 1. Sałatę umyć,osuszyć i poszatkować drobno. Cebulkę pokroić w małą kosteczkę. Ogórka obrać i pokroić w słupki . Pomidorki pokroić w plasterki. Jabłko obrać pozbawić gniazda nasiennego, przekroić na pół i każdą połówkę na plasterki. Dodać do miski z resztą składników.Dodać maliny. Patelnię grillową rozgrzać i położyć fetę pokrojoną na plastry. Grillować aż nabierze ładnego brązowego koloru. Zdjąć z patelni i pokroić na mniejsze kawałki,ostrożnie przełożyć do miski.
  • dressing 2. W osobnej miseczce wymieszać olej z octem i miodem,dodać sól i pieprz i ponownie dobrze wymieszać. Przelać dressing do sałatki i delikatnie wymieszać. Posypać posiekaną rzeżuchą i podawać od razu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy