Sałata pekińska z kolorowymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolory wiosny poprawią nam nastrój.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - sałata pekińska: 1 sztuka
    - pomidory czerwone: 20 dekagramów
    - pomidory żółte: 20 dekagramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - ocet winny: 2 łyżki
    - oliwa: 6 łyżek
    - sól, pieprz, cukier: 1 szczypta
    - ziarna słonecznika: 1 łyżka
    - natka pietruszki: 1 łyżka

Sałata pekińska z kolorowymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę pekińską umyć, osuszyć i rozdrobnić.
  • 2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobne paseczki, pomidory pokroić w plasterki.

  • 3. Ząbek czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Ocet wymieszać z oliwą i czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz cukru.
  • 4. Sosem polać sałatkę. Odstawić na 30 minut. Ozdobić natką pietruszki i ziarnami słonecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy