Salade au lard (sałata na boczku)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszne danie z dostępnych składników.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 główki sałaty
    10 kiełbas śląskich
    2 kg ziemniaków
    0,5 kg boczku parzonego
    2 łyżki smalcu
    sól,pieprz

Salade au lard (sałata na boczku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę,podsmażyć na smalcu,przełożyć do miski.Na powstałym tłuszczu podsmażyć kiełbasę,przełożyć ją do miski z boczkiem.
    2.Sałatę umyć,porwać na mniejsze kawałki,poddusić na tym samym tłuszczu,wyjąć,ziemniaki obrać,pokroić w dużą kostkę,mniejsze na połówki wrzucić na tłuszcz dusić na pół miękko.
    Resztę podsmażonych składników dodać do ziemniaków,doprawić solą i pieprzem,dalej dusić pod przykryciem ok 0,5 godziny na małym ogniu,co chwilę mieszając.

Porady

Najlepiej smakuje lekko przestudzone.

Komentarze

Podobne przepisy