Sakwy z karkówki duszone w wiśniach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną opłukać , ugotować w pół szklanki wody , osolić około pół łyżeczki soli.
2.Cebulę pokroić w pół krążki podsmażyć , po zeszkleniu dodać cukier i smażyć do miękkości
3.Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry, rozbić w miarę cienko w jak najbardziej okrągły kształt , każdy plaster oprószyć solą i pieprzem, posmarować z jednej strony cienko musztardą
4.Kaszę lekko wystudzić dodać cebulę, całość doprawić pieprzem , ewentualnie solą w razie potrzeby
5.Na każdy plaster karkówki położyć kaszę, łapiąc za brzegi utworzyć sakwę łącząc wszystko wykołaczkami
6.Kompot wlać do garnka, odsączyć wiśnie które nie będą już potrzebne, zagotować z gałązkami rozmarynu i odrobiną soli , ułożyć sakwy i dusić pod przykryciem do miękkości około minut
7.Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na ćwiartki i upiec w piekarniku nagrzanym do 200st około 10-15 minut
8.Marchewkę obrać, nożem do obierania jarzyn ściąć cienkie plastry i pokroić w paski by stworzyć marchewkowe spaghetti
9.Do naczynia włożyć natkę pietruszki bez łodyg i orzechy, zblendować, cały czas blendując wolnym strumieniem dodawać oliwę , doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z uprzednio przygotowaną marchewką
10.Upieczone jabłka przełożyć do naczynia zblendować na gładki mus, pod koniec dodać chrzan.
11.Składanie dania:
Na dno talerza wylewamy odrobinę sosu w którym gotowały się sakwy, obok układamy trochę musu jabłkowo-chrzanowego, wykładamy sakwę układając ją po części na sosie jak i musie. Nawinąć na widelec marchewkowe spaghetti utwarzając gniazdko, wyłożyć obok.
Porady
Sos można zagęścić dodawając wodę z mąką lub zostawić w takiej postaci jak powstał.
Do musu jabłkowo-chrzanowego można dodać otartą skórkę z limonki lub cytryny
Komentarze