Sakwy z karkówki duszone w wiśniach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie skonstruowane z myślą o konkursie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400g ładnej karkówki
    0,5 szklanki kaszy jaglanej
    0,5 szklanki wody
    1 większa cebula czerwona
    łyżeczka oleju
    3 łyżeczki musztardy sareoskiej/ dijon
    sól pieprz do smaku
    pół łyżeczki cukru

    litr kompotu wiśniowego
    1/4 łyżeczki soli
    2 gałązki rozmarynu

    2 małe jabłka szare renety
    2 łyżeczki chrzanu
    sól


    1 marchewka
    pół pęczka natki pietruszki
    pół garstki orzechów włoskich łuskanych
    około 1/4 szklanki oliwy
    sól, pieprz
    sok z 1/4 cytryny

    wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Musy Dania główne

Sakwy z karkówki duszone w wiśniach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną opłukać , ugotować w pół szklanki wody , osolić około pół łyżeczki soli.
  • 2. Cebulę pokroić w pół krążki podsmażyć , po zeszkleniu dodać cukier i smażyć do miękkości
  • 3. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry, rozbić w miarę cienko w jak najbardziej okrągły kształt , każdy plaster oprószyć solą i pieprzem, posmarować z jednej strony cienko musztardą
  • 4. Kaszę lekko wystudzić dodać cebulę, całość doprawić pieprzem , ewentualnie solą w razie potrzeby
  • 5. Na każdy plaster karkówki położyć kaszę, łapiąc za brzegi utworzyć sakwę łącząc wszystko wykołaczkami
  • 6. Kompot wlać do garnka, odsączyć wiśnie które nie będą już potrzebne, zagotować z gałązkami rozmarynu i odrobiną soli , ułożyć sakwy i dusić pod przykryciem do miękkości około minut
  • 7. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na ćwiartki i upiec w piekarniku nagrzanym do 200st około 10-15 minut
  • 8. Marchewkę obrać, nożem do obierania jarzyn ściąć cienkie plastry i pokroić w paski by stworzyć marchewkowe spaghetti
  • 9. Do naczynia włożyć natkę pietruszki bez łodyg i orzechy, zblendować, cały czas blendując wolnym strumieniem dodawać oliwę , doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać z uprzednio przygotowaną marchewką
  • 10. Upieczone jabłka przełożyć do naczynia zblendować na gładki mus, pod koniec dodać chrzan.
  • 11. Składanie dania:
    Na dno talerza wylewamy odrobinę sosu w którym gotowały się sakwy, obok układamy trochę musu jabłkowo-chrzanowego, wykładamy sakwę układając ją po części na sosie jak i musie. Nawinąć na widelec marchewkowe spaghetti utwarzając gniazdko, wyłożyć obok.

Porady

Sos można zagęścić dodawając wodę z mąką lub zostawić w takiej postaci jak powstał. Do musu jabłkowo-chrzanowego można dodać otartą skórkę z limonki lub cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Kasza jaglana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować