Dzisiaj przepis na smaczne sakiewki ze schabu z serem i pieczarkami, idealna na obiad i nie tylko.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
•1 kg schabu
•250 g sera żółtego
•400-500 g pieczarek
•2 cebule
•sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku
•ostry ketchup
•mąka i bułka tarta do panierowania
•2 jajka
•olej do smażenia
Sakiewki ze schabu z farszem serowo- pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Schab myjemy, tniemy na plastry i cienko ubijamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
2.Pieczarki i cebulę szatkujemy, doprawiamy solą, podpiekamy na odrobinie oleju do momentu aż płyny odparują. Odkładamy do miseczki i studzimy.
3.Ser kroimy w plastry.
4.Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę ketchupu, kładziemy plaster sera i porcję pieczarek, zwijamy starannie, z brzegami podwiniętymi do środka.
5.Sakiewki panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej.
6.Smażymy na oleju z każdej strony kilka minut, następnie sakiewki przekładamy na blaszkę i podpiekamy 15-20 minut w temperaturze 180% C.
7.Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
8.Smacznego.
Komentarze