Sakiewki z mięsem i kaszą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sakiewki to kolejny świetny pomysłu na wykorzystanie gotowanego mięsa ale również na pozbycia się resztek z lodówki.
Można do środka dodać praktycznie wszystko.
U mnie dzisiaj wersja z gotowanym mięsem kaszą pęczak podane na duszonych pieczarkach.
Było naprawdę dobre.
Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz
    350-400 g mięsa gotowanego (łopatki)
    100 g kaszy pęczak
    2 ząbki czosnku
    3-4 cm zielonej pietruszki

    Spód:
    500 g pieczarek
    1 średnia cebula
    Sól pieprz do smaku
    Łyżka masła

    Naleśniki:
    1 szklanka mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody (może być gazowana)
    1-2 jajka
    Sól
    Pół łyżeczki bazyli i kurkumy
    3-4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki Naleśniki

Sakiewki z mięsem i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso czosnek i pietruszkę wkładamy do miksera i miksujemy przez chwile.
    Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszą.
    Wszystkie składniki doprawiamy do smaku sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
    Farsz jest dość sypki.
    Pieczarki myjemy i kroimy na 3a później w kostkę.
    Na rozgrzane masło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę odrobinę soli i mieszamy.
    Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż woda całkowicie odparuje a pieczarki nabiorą ładnego kolor.
    Jeśli jest potrzeba doprawiamy sól pieprz.
    Tak przygotowane pieczarki można dodać do kaszy z mięsem bo wtedy nie będzie ten farsz taki suchy.
    Ja jedną postanowiłam podać je na spodzie naszych sakiewek bo i tak wszystko się później połączy a efekt wizualny moim zdaniem jest lepszy.
    Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu aż się połączą.
    Fajny żółty kolor uzyskamy dzięki kurkumie jeśli nie chcemy takiego koloru nie dodajemy jej.
    Odkładamy na chwilę a następnie smażymy na patelni z dwóch stron.
    Na usmażone naleśniki układamy porcję farszu i za pomocą łodyg np. z pietruszki związujemy nasze sakiewki(wczesniej łodygi zalałam wrzącą wodą i zostawiłam je na jakieś 5 minut.
    Dzięki temu są bardziej plastyczne i się nie łamią).
    Na talerzu układamy porcję pieczarek a na pieczarkach nasze sakiewki.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować