Sakiewki z mięsem i kaszą

  • wyświetlono: 288 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sakiewki to kolejny świetny pomysłu na wykorzystanie gotowanego mięsa ale również na pozbycia się resztek z lodówki. Można do środka dodać praktycznie wszystko. U mnie dzisiaj wersja z gotowanym mięsem kaszą pęczak podane na duszonych pieczarkach. Było naprawdę dobre. Polecam.

IMG_20180925_060836
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Farsz
350-400 g mięsa gotowanego (łopatki)
100 g kaszy pęczak
2 ząbki czosnku
3-4 cm zielonej pietruszki

Spód:
500 g pieczarek
1 średnia cebula
Sól pieprz do smaku
Łyżka masła

Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
1-2 jajka
Sól
Pół łyżeczki bazyli i kurkumy
3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Sakiewki z mięsem i kaszą

  • 1. Mięso czosnek i pietruszkę wkładamy do miksera i miksujemy przez chwile.
    Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszą.
    Wszystkie składniki doprawiamy do smaku sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
    Farsz jest dość sypki.
    Pieczarki myjemy i kroimy na 3a później w kostkę.
    Na rozgrzane masło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę odrobinę soli i mieszamy.
    Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż woda całkowicie odparuje a pieczarki nabiorą ładnego kolor.
    Jeśli jest potrzeba doprawiamy sól pieprz.
    Tak przygotowane pieczarki można dodać do kaszy z mięsem bo wtedy nie będzie ten farsz taki suchy.
    Ja jedną postanowiłam podać je na spodzie naszych sakiewek bo i tak wszystko się później połączy a efekt wizualny moim zdaniem jest lepszy.
    Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu aż się połączą.
    Fajny żółty kolor uzyskamy dzięki kurkumie jeśli nie chcemy takiego koloru nie dodajemy jej.
    Odkładamy na chwilę a następnie smażymy na patelni z dwóch stron.
    Na usmażone naleśniki układamy porcję farszu i za pomocą łodyg np. z pietruszki związujemy nasze sakiewki(wczesniej łodygi zalałam wrzącą wodą i zostawiłam je na jakieś 5 minut.
    Dzięki temu są bardziej plastyczne i się nie łamią).
    Na talerzu układamy porcję pieczarek a na pieczarkach nasze sakiewki.
    SMACZNEGO.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkikaszasakiewkinaleśnikiobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki z mięsem i z kaszą gryczaną

Bardzo lubię gołąbki w sosie ze...

Drobiowe sakiewki z mięsem mielonym i serem

Dodane przez: Bolkaa

Drobiowe sakiewki z mięsem mielonym

Filet z kurczaka nadziany mielonym...

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą jaglaną

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą...

Gołąbki z młodej kapusty są bardzo...

1

Dodane przez: marysiaz

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i sosem...

danie wymagające poświęcenia czasu,...

Kotleciki z mięsem i kaszą

Dodane przez: gosiakp

Kotleciki z mięsem i kaszą

Bardzo szybkie i smaczne do zjedzenia...

Sakiewki z mięsem

Dodane przez: monikismakołyki

Sakiewki z mięsem.

Idealne dla dzieci, na jeden kęs.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE