Sakiewki z mięsem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na pierogi: mąka, woda, szczypta soli, łyżka oliwy - wszystko wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę. Ciasto włóż do miski przykryj ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. Ciasto zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać.
Farsz:
1 wersja z mięsa mielonego:
podsmaż mięso na oliwie, na drugiej patelni podsmaż drobno posiekaną cebule w kostkę, w osolonej wodzie ugotuj na bardzo miękko kaszę. Połącz mięso, cebulę, kaszę, dodaj jajko, sól pieprz biały i czarny, sól do smaku, a mięte i zieloną pietruszkę (drobno posiekana). Farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej.
2 wersja:
jeśli gotowaliście rosół i macie dużo mięsa to wykorzystaj je na farsz do pierogów. Pierogi z takiego mięsa są bardziej delikatne w smaku. Szczerze wolę z mięsa gotowanego :) będziecie mieć od razu dwa dania - rosół i pierogi :) Takie mięso pokrój bardzo drobno lub zmiel. Pozostałe czynności wykonaj jak w 1 wersji.
Ciasto rozwałkuj, wytnij kółeczka, nałóż farsz, sklej,(formułuj sakiewki) ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż na talerz, okraś stopionym na patelni maśle i gotowe.
Porady
Można podsmażyć boczek lub cebulkę na maśle jak kto woli, cub dodać sakiewki do barszczu czerwonego lub rosołu.
Smacznego :)
Komentarze