Sakiewki z mięsem.

4.5 (180 ocen)

  • 3 godz.

Idealne dla dzieci, na jeden kęs.

  • 3 godz.

Składniki:

  • • 0,5 kg mąka pełnoziarnista,,
    • sól, pieprz biały i czarny,
    • 1 szklanka wody,
    • duża cebula,
    • oliwa, lub olej rzepakowy,
    • 0.5 kg mięso mielone, lub mięso ugotowane np. golonka z indyka,
    • 100 g kaszy gryczanej, ,
    • mięta,
    • pietruszka zielona,
    • 1 jajko,
    • łyżka bułki tartej.
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sakiewki z mięsem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sakiewki z mięsem 1. Ciasto na pierogi: mąka, woda, szczypta soli, łyżka oliwy - wszystko wymieszaj i zagnieć na jednolitą masę. Ciasto włóż do miski przykryj ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. Ciasto zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać.

    Farsz:
    1 wersja z mięsa mielonego:
    podsmaż mięso na oliwie, na drugiej patelni podsmaż drobno posiekaną cebule w kostkę, w osolonej wodzie ugotuj na bardzo miękko kaszę. Połącz mięso, cebulę, kaszę, dodaj jajko, sól pieprz biały i czarny, sól do smaku, a mięte i zieloną pietruszkę (drobno posiekana). Farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej.

    2 wersja:
    jeśli gotowaliście rosół i macie dużo mięsa to wykorzystaj je na farsz do pierogów. Pierogi z takiego mięsa są bardziej delikatne w smaku. Szczerze wolę z mięsa gotowanego :) będziecie mieć od razu dwa dania - rosół i pierogi :) Takie mięso pokrój bardzo drobno lub zmiel. Pozostałe czynności wykonaj jak w 1 wersji.

    Ciasto rozwałkuj, wytnij kółeczka, nałóż farsz, sklej,(formułuj sakiewki) ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż na talerz, okraś stopionym na patelni maśle i gotowe.

Porady

Można podsmażyć boczek lub cebulkę na maśle jak kto woli, cub dodać sakiewki do barszczu czerwonego lub rosołu. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować