Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite danie, stanowiące ciekawą alternatywę dla tradycyjnie podanego kurczaka.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    - podwójna pierś kurczaka,
    - 250 gr szpinaku mrożonego,
    - 20 dag żółtego sera,
    - jajko,
    - olej,
    - przyprawa do kurczaka.

Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej patelni usmaż szpinak.
  • 2. Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w niedużą kostkę i usmaż na patelni na złoty kolor.
  • 3. Ciasto francuskie pokrój na cztery prostokąty, na każdym zrób cztery nacięcia. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Na każdym prostokącie ułóż porcję szpinaku, kurczaka i żółtego sera. Zawiń ciasno boki ciasta tak, aby powstał warkocz.
  • 5. Jajko roztrzep, posmaruj nim każda sakiewkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz około 30 min.

Porady

Sakiewki smakują najlepiej podane z sałatką z pomidorków koktajlowych, mozzarelli i sałaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy