Sakiewki z krewetkami i ananasem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Inna wersja sajgonek, chociaż sakiewek nie smażymy, wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Polecam spróbować, nie rezygnujcie z czosnku.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - papaier ryżowy: 6 sztuk
    - krewetki Black Tiger: 6 sztuk
    - sałata pekińska liście: 1 sztuka
    - słonecznik prażony na patelni: 30 gramów
    - ananas w plastrach: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - papryka suszona w płatkach: 1 łyżka
    - sok pomarańczowy: 3 łyżki
    - posiekana kolendra: 1 łyżka
    - szczypiorek nitki: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sakiewki z krewetkami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sakiewki z krewetkami i ananasem 1. Krewetki myjemy, usuwamy jelito, pancerzyk, osuszamy. Do soku pomarańczowego dodajemy zmiażdżony czosnek, suszoną paprykę, kolendrę, sól i piperz, zalewamy krewetki i odstawiamy na pewien czas, im dłużej tym lepiej, bo krewetki "przejdą" smakiem marynaty. Smażymy na oliwie z oliwek.
  • Sakiewki z krewetkami i ananasem 2. Papier ryżowy moczymy we wrzątku, uważając, aby się nie porwał, układamy na płaskiej powierzchni.
    Liść kapusty pekińskiej drobno siekamy, plaster ananasa kroimy na małe kawałki. Na każdym krążku papieru ryżowego kładziemy jedną krewetkę, odrobinę kapusty pekińskiej, dwa kawałki ananasa i posypujemy to słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.
  • Sakiewki z krewetkami i ananasem 3. Delikatnie zbieramy boki papieu ryżowego i formujemy sakiewkę. Przewiązujemy szczypiorkiem. Podajemy z sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Krewetki Papier ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować