Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przekładamy szpinak na cedzak i zostawiamy aby się rozmroził i odciekł z wody.Następnego dnia obieramy cebulę i czosnek oraz kroimy drobno. Mozzarellę wyjmujemy z opakowania i osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Jedną łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni a następnie przesmażamy na niej cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zezłoci dodajemy odciśnięty i rozmrożony szpinak i smażymy wszystko razem, mieszamy. Przesmażamy aż płyn odparuje. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i pomidorami. Mieszamy i dodajemy rozkruszony twaróg i mozzarellę. Przesmażamy tak długo aż mozzarella zacznie się ciągnąć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto filo wyjmujemy z opakowania, rozkładamy i przecinamy wszystkie arkusze na pół i jeszcze raz na pół. Do wykonania jednej sakiewki będziemy potrzebować 3 małe arkusze ciasta. Arkusze ciasta nakładamy na siebie, wcześniej smarując je pędzelkiem odrobiną oleju. Do przestudzonej masy szpinakowej wbijamy jajko i mieszamy. Na dole na środku ciasta układamy 1 łyżkę farszu. Zawijamy dół a następnie boki ciasta i rolujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy tak pozostałe sakiewki. Przed pieczeniem smarujemy sakiewki resztą oleju. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują z ketchupem.
Komentarze