Sakiewki serowe z marmoladą i lukrem

0 (0 ocen)

Sakiewki z dodatkiem twarogu, napełnione marmoladą, lub dżemem, polane lukrem. Pięknie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej :-) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    250g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
    250g masła/ margaryny
    twarda marmolada/ gęsty dżem
    2 szkl. mąki pszennej

    Lukier:
    6-8 łyżek cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

Sakiewki serowe z marmoladą i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
  • Nakładanie dżemu na ciasto 2. Ciasto rozwałkować na gr. 0,5cm. Wykrawać kwadraty 8x8cm. (pomogłam sobie szablonem z kartki) Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę marmolady/ dżemu.
  • Uformowane sakiewki 3. Wszystkie rogi połączyć ze sobą, tworząc sakiewkę. Ułożyć sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 4. Lukier: Składniki wymieszać ze sobą, do uzyskania gęstego lukru (w razie potrzeby dodać więcej soku, lub cukru pudru) Polać nim ostudzone sakiewki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy