Sakiewki schabowe z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab należy pozostawić w solance z przyprawami: 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy,odrobina pieprzu przez 24h, to nadaje mu kruchość, na 1 litr wody, 1 łyżka soli peklowej.
(można pominąć)
2.Po 24 h, schab należy osuszyć, pokroić na plastry, rozbić. Każdy płat oprószyć pieprzem i solą.
3.Farsz: Do miski przełożyć serek, dodać całą posiekaną białą część pora, oraz 1 zielony liść. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Nadziewać farszem schab, ok. 1 łyżeczka farszu na 1 płat schabu, zwinąć w sakiewkę, zawiązać każdą liściem pora.
5.Przełożyć do rękawa do pieczenia, piec w temp.150 *C z termoobiegiem, przez ok. 40-50 min.
Porady
Proponuje nie pomijać moczenia mięsa w solance, mięso tak namoczone jest smaczniejsze.
Komentarze