Sakiewki naleśnikowe z jabłkami.

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jabłka z cynamonem na słodko zawinięte w sakiewkę z naleśnika. Idealne na prezent kulinarny dla ukochanej osoby.

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    • mąka pszenna - 4 łyżki
    • mleko 1 szklanka
    • jajko - 1 sztuka
    • cukier waniliowy - 2 łyżeczki

    Nadzienie:

    • jabłka - 3 sztuki
    • cynamon - 1 łyżka
    • cukier - 1 łyżka
    • woda - 1 łyżka

    Do pieczenia:
    •olej - 3 łyżki

    Do dekoracji:
    •pisaki spożywcze - u mnie brąz i czerwień
    •kilka łodyżek szczypiorku

Sakiewki naleśnikowe z jabłkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sakiewki nalesnikowe II 1. Na początku zabieramy się za ciasto. Do miski wklepujemy całe jajko, dodajemy mleko - intensywnie trzepaczką mieszamy. dodajemy cukier waniliowy i ciągle mieszając mąkę. Odstawiamy na chwilkę, aby ciasto odpoczęło. Teraz przygotujemy nadzienie - jabłka obieramy kroimy na małe cząstki.Do rondla wlewamy łyżkę wody, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon i cukier. dusimy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
    Smażymy naleśniki ( mnie wyszło 6 naleśników z tej porcji ciasta. Gdy naleśniki mamy usmażone, farsz także powinien być gotowy. Na każdy okrąg naleśnika kładziemy na środku farsz, tworząc sakiewkę związujemy szczypiorkiem. Dekorujemy talerz i sakiewki - podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy