Sakiewki "kasieńki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy nadzienie: W osolonej wodzie gotujemy makaron. Przekładamy do dużej miski, do której po kolei będziemy przekładać kolejne składniki nadzienia.
Na patelnię wrzucamy szpinak- odparowujemy wodę, następnie dodajemy masło, szczyptę cukru, starty na drobnej tarce czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Przekładamy do makaronu. Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy grubo pokrojone pieczarki , przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do miski. Przesmażamy na margarynie pokrojone w cienkie paski i oprószone solą , pieprzem i papryką filety z kurczaka. Dodajemy do miski. Całość mieszamy, dodajemy posiekaną zieloną pietruszką i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
Lekko rozwałkowujemy ciasto francuskie, dzielimy je na 12 części. Na każdej , na środku kładziemy porcję nadzienie, końce ciasta zlepiamy i skręcamy, tak aby powstała sakiewka. Sakiewki, przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do momentu, ą ciasto się zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy sos: do garnka wlewamy śmietankę , dodajemy serki. Gotujemy do momentu, aż serki się rozpuszczą i sos zgęstnieje.
Sakiewki wyciągamy z piekarnika, i polewamy sosem. Pycha. SMACZNEGO.
Komentarze