Sakiewki drobiowe z gołąbkowym nadzieniem

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tak przygotowane sakiewki nie tylko swoim wyglądem zachęcają do szybkiego zjedzenia,są również bardzo smaczne,polecam na wspólny niedzielny obiad w gronie rodzinnym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 kotletów drobiowych(kurczak,indyk)
    250 g mięsa mielonego(wołowo-wieprzowe)
    200 g białej kapusty
    100 g ryżu
    1 jajko
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    cebula
    ząbek czosnku
    słodka i ostra papryka
    sól
    pieprz
    olej
    nitka kuchenna
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sakiewki

Sakiewki drobiowe z gołąbkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym cienko rozbić natrzeć obiema paprykami,solą i pieprzem,odstawić na 15 minut.
  • 2. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu,ostudzić.
    Kapustę posiekać zlać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut,odcedzić.
    Cebulę obrać pokroić w drobna kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
  • 3. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,kapustę,jajko,wyciśnięty przez praskę czosnek,zeszkloną cebulę,sól i pieprz do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
  • 4. Na środek każdego rozbitego kawałka mięsa kłaść po 2 łyżki farszu po czym brzegi mięsa zwijać do środka,u góry obwiązać nitką kuchenną tak,aby powstała sakiewka.
    Ułożyć na blaszce do pieczenia wlać odrobinę oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 30-40 minut,od czasu do czasu polewając powstałym sosem,po upieczeniu nitki usunąć.

Porady

Do dekoracji użyłam na pół ugotowany liść kapusty krojąc go na wstążeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować