Sakiewki Chińskie

4.49 (195 ocen)

  • 60 min

Pyszne Chińskie sakieweczki nadziewane mięsem i kapustą pekińską.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto
    300 gr mąki
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)
    200 ml wrzątku

    nadzienie:
    200 gr mięsa mielonego
    250 gr kapusty pekińskiej
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka wódki
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1 łyżka szczypiorku
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju sezamowego
    pieprz do smaku

    surówka;
    250 gr kapusty pekińskiej
    ok 150 gr rzepy
    1 mała papryczka chili
    łyżeczka sosu sojowego ciemnego
    łyżeczka sosu imbirowego z soją
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Sakiewki chińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chinskie sakiewki 1. nadzienie:
    Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
    Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.

    Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.
  • chinskie sakiewki 2. surówka;
    Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać

    Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować