Sajgonkowe szaszłyki

0 (0 ocen)

Tradycyjne szaszłyki podane na sposób "chiński". Papier ryżowy nadaje szaszłykom ciekawy smak :) a polane sosem czosnkowym smakują wybornie

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
    300 g wędzonego boczku
    150 g krewetek tygrysich
    1/2 papryki czerwonej
    2 cebule
    150 g malutkich pieczarek

    2 łyżki soku z cytryny
    1 op okrągłego papieru ryżowego

    Marynata:
    1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    1 łyżeczka soli ziołowej
    2 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytrny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Sajgonki Przystawki

Sajgonkowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę.
    Składniki marynaty wymieszać, polać nią pokrojoną pierś i wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godizny.
    Krewetki polać sokiem z cytryny , odstawić na 2 godziny do lodówki
  • 2. Boczek pokroić w średniej wielkości kotkę.
    Paprykę umyć , pokroić w dużą kostkę.
    Pieczarki umyć osuszyć
    Cebulę obrać , i pokroić na 8 części
  • 3. Na patyk nadziewać : cebula,boczek, papryka, kurczak, pieczarka, krewetka, pieczarka, kurczak, papryka, boczek, cebula.
    Piec w piekarniku nagrzanego do 185 stopni ( funkcja grill) przez 30-40 min
  • image-1lj8ghd 4. Papier ryżowy zwilżyć, nałożyć na środek szaszłyka (ściągnąć z patyczka) i zawinąć do środka prawą i lewą stronę
  • image-17b90we 5. Następnie dół....
  • image-0yoxdsc 6. ....i górę
  • image-0o26mot 7. Sajgonki podawać np. z sosem czosnkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować