Sajgonki z kuskusem i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sajgonki to jak nasze pierożki .. mogą być z różnym nadzieniem. Dziś na obiad podałam takie .

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 marchewka
    100 g kapusty pekińskiej
    pół szkl kuskus
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    sos sojowy ciemny
    przyprawa chińska
    szczypta cynamonu
    2 jajka
    papier ryżowy

Sajgonki z kuskusem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszkę zalać wrzątkiem ok 1 cm nad poziom kaszy, przykryć talerzykiem i odstawić.
    Mięso przysmażyć z drobno posikaną cebulą i startą na tarce marchewką.
    Doprawić do smaku przyprawą chińską, pieprzem, cynamonem i smażyć ok 15 min mieszając, na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę kapustę pekińską, przemieszać kilka razy i zakończyć smażenie.
    Mięso przełożyć do miski i dodać kaszkę i przestudzić. Doprawić sosem sojowym, dodać jajka i wymieszać.


    Papier ryżowy moczyć w wodzie i na każdy nakładać łyżkę nadzienia, zawijać tradycyjne sajgonki.
    Smażyć na złoty kolor przed podaniem.
    Podawać z surówką i sosem sojowym lub słodko kwaśnym.

Komentarze

Podobne przepisy