Sajgonki z kaszą jęczmienną i warzywami

  • wyświetlono: 749 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam sajgonki, ale nie znoszę monotonnych posiłków, dlatego często eksperymentuję z farszem do nich. Ten jest jednym z moich ulubionych :)

Bernadetta
  • 5 porcje
  • Łatwy

Składniki

- kasza jęczmienna: 0.5 szklanki
- Czerwona papryka: 0.25 sztuki
- żółta papryka: 0.25 sztuki
- zielona papryka: 0.25 sztuki
- cukinia mała: 0.5 sztuki
- marchew (średnia): 1 sztuka
- lubczyk suszony: 2 łyżeczki
- kiełki fasoli mung w słoiku (duża garść): 1 sztuka
- cebula mala: 0.5 sztuki
- kapusta pekińska liście: 4 sztuki
- pomidory krajowe (mała): 2 sztuki
- sos sojowy do smaku: 1 sztuka
- papier ryżowy: 1 opakowanie
- sól, pieprz ( do smaku): 1 sztuka
- olej rzepakowy (do smażenia): 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Sajgonki z kaszą jęczmienną i warzywami

  • 1. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty, studzimy. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz drobno posiekaną kapustą. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung , doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia chińskaobiadwegańskiezdrowe_danie

Komentarze

Podobne przepisy

image-06nnps9

Dodane przez: paulette17

Kasza jęczmienna z warzywami i pieczarkami

Kaszę bardzo lubię, aby było zdrowo...

WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI

Dziś mam dla Was przepis na Nem...

image-1df7ky2

Dodane przez: Kasia_S

Sajgonki z łososiem i warzywami

bardzo smaczna wersja sajgonek

image-103dipm

Dodane przez: Mniam1

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem

Wielkie pieczarki, które hodowane...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Brukselka z kaszą jęczmienną i mięsem

Tak przygotowana potrawa przypomina...

kotlety

Dodane przez: Klaudia0318

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie...

To połączenie mięsa ,kaszy i kapusty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE