Sajgonki utopione w papryce

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso z kurczaka z warzywami, owinięte papierem ryżowym, zanurzone w papryce. Inna wersja sajgonek.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 6 papryk czerwonych
    • ½ fileta z kurczaka
    • Przyprawa do kurczaka
    • Sól
    • Olej do smażenia
    • 1/3 główki kapusty pekińskiej
    • 3 marchewki
    • 5 szt. Papieru ryżowego
    • 20 dag sera żółtego

Sajgonki utopione w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawa 1. Mięso kroimy w drobną kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.
    Doprawiamy solą oraz przyprawą.
  • marchew 2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z mięsem.
  • kapusta 3. Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy do mięsa.
  • papryka 4. Jedną paprykę kroimy w paseczki, wszystko dokładnie mieszamy.
  • papryka 5. Pozostałe papryki kroimy w krążki.
  • papier 6. Papier ryżowy zanurzamy w wodzie żeby zmiękł.
  • papier 7. Wykładamy papierem dno papryczek, tak żeby zawinąć brzegi.
  • farsz 8. Środek napełniamy farszem.
  • papryki 9. Do góry zawijamy papier przykrywając farsz.
  • papryka 10. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zapiekamy 20 minut w 180°C.
  • ser 11. 2 minuty przed końcem pieczenia posypujemy starty na tarce o dużych oczach serem.
  • papryki 12. Danie gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy