Sajgonki inaczej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie wegetariańskie gołąbki w papierze ryżowym

  • 40 min

Składniki:

  • A. SKŁADNIKI PODSTAWOWE ZESTAWU:
    2 torebki ryżu
    1 duża marchewka
    250 dag pieczarek

    B. SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    papier ryżowy

    C. SKŁADNIKI ROBOCZE
    sól i pieprz
    2 łyżki masła
    szczypta chili
    1 liść laurowy
    szczypta granulowanego czosnku
    1 łyżeczka sosu sojowego
    oliwa do smażenia

    D. DEKORACJA
    liść zielonej sałaty
    1/2 czerwonej papryki




Sajgonki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Studzimy.
  • 2. Pieczarki i marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dusimy na łyżce masła, zaczynając od marchewki, następnie dorzucamy pieczarki i listek laurowy wszystko razem dusimy do miękkości. Studzimy.
  • 3. Pieczarki i marchewkę łączymy z ryżem przyprawiając do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem i chili, czosnkiem.
  • 4. Papier ryżowy zanurzamy na chwilę w letniej wodzie przekładamy na deskę układamy farsz i zawijamy jak krokiety. Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
  • 5. Układamy na talerzu na liściu salaty dekorując duszoną na maśle czerwoną papryką.

Porady

Sajgonki możemy kosztować z sosem chili

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy