Sajgonki

0 (0 ocen)

  • 60 min

proste

  • 60 min

Składniki:

  • papier ryżowy
    100 g makaronu ryżowego
    250 g mięsa mielonego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    20 g grzybów mun
    sos sojowy
    sól
    pieprz
    cukier
    chili
    oliwa
    natka pietruszki


Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić.
    Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko.
    Grzyby mun namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy napęcznieją ugotować je do miękkości, ok 20 min.
    Odcedzić i przelać zimną wodą, Posiekać w paseczki.
    W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min.
    Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min.
    Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać.
    Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie i zwijać jak gołąbki .
    Ułożyć tak by nie dotykały do siebie. Smażyć na rozgrzanym oleju tuż przed podaniem.
    Podawać z sosem słodko kwaśnym lub pikantnym , do wyboru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy