Sajgonki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Domowa wersja wietnamskiego smakołyku

  • 25 min

Składniki:

  • * 9-12 placków papieru ryżowego
    * kilka kapeluszy grzybów mun
    * średnia marchew
    * 20 dag mielonego mięsa
    * 50 g makaronu ryżowego
    * kilka kiełków fasoli mung
    * cebula
    * 3 liście kapusty pekińskiej
    * jajko
    * łyżka sosu sojowego ciemnego
    * łyżeczka "jarzynki"
    * pieprz do smaku
    * olej do smażenia

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sajgonki 1. Grzyby i kiełki pokroić w krótkie paski, cebulę w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a kapustę poszatkować. Makaron ryżowy zamoczyć we wrzątku. Po 3 minutach odcedzić i pokroić w 2cm nitki. W misce wymieszać mięso, marchew, cebulę, kiełki, grzyby, makaron, jajko, przyprawić i wymieszać. Kolejno moczyć kilka sekund placki papieru ryżowego w letniej wodzie, osączyć i rozłożyć na desce. Na placek nałożyć nadzienie i zwijać jak krokiety. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Porady

Jeśli nie mamy grzybów mun, możemy użyć pieczarek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy