Sajgonki

0 (0 ocen)

Chińska potrawa

Składniki:

  • - 1 opakowanie papieru ryżowego
    - kilka suszonych grzybów mun (same kapelusze)
    - 50 g makaronu chińskiego
    - 1 marchewka
    - 1 cebula
    - 1 jajko
    - 3-4 liście kapusty pekińskiej
    - 200 g mięsa mielonego
    - 2-3 łyżki sosu sojowego
    - pieprz
    - olej do smażenia

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sajgonki 1. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie na 20 minut. Potem odcedzić i pokroić w paski.
    Makaron chiński wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3-4 minuty. Następnie odsączyć i pokroić na paski długości ok. 5 cm.
    Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Kapustę pekińską drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić.
    W misce wymieszać składniki: mięso mielone, cebula, grzyby, makaron, marchewka, kapusta, jajko, sos sojowy i pieprz do smaku.
  • sajgonki 2. Papier ryżowy namaczać w wodzie i kłaść na desce. Kiedy zmięknie, nakładać nadzienie i zawijać jak krokieta. Sajgonki smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy