SAJGONKI

0 (0 ocen)

sajgonki jadałam w wietnamskiej restauracji od niedawna robie je sama

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    350 G Łopatki
    1 duża marchewka
    1 duża cebula
    250 g makaronu ryżowego
    0,5 łyżeczki Gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka imbiru Świerzego
    Vegeta
    Pieprz cytrynowy
    1 litr oleju do smażenia
    Papier ryżowy około 30 sztuk
    Jajko rozmącone

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE :
    Łopatkę myjemy i osuszamy następnie mielimy przez maszynkę . Cebulę obieramy razem z marchewką , Cebulę kroimy w drobna ,kostkę , marchew ścieramy na tarce drobnej .Makaron ryżowy namaczamy we wrzątku doprawiony Vegetą . odcedzamy jak jest miękki . Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy ręką , doprawiamy do smaku dość intensywnie . Każdy kawałek papieru kładziemy na blacie w ręku formujemy małe kąski mięsne i wkładamy na środku papieru ryżowego zawijamy jak gołąbki dość ciasno końcówkę smarujemy rozmąconym jajkiem dzięki temu sajgonka się sklei i nie odklei podczas smażenia . W garnku lub fryturze rozgrzewamy oliwę na rozgrzany tłuszcz wkładamy sajgonki i smażymy na złoto . Podajemy z sosem słodko kwaśnym . Smacznego .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy