Sadzone na purée ziemniaczanym z cebulą

0 (0 ocen)

Ziemniaki ugniecione z wielką ilością śmietany jadłam pierwszy raz dawno, dawno temu u koleżanki ukrainki , bardzo mi smakowały , właśnie sobie o nich przypomniałam i dodałam jeszcze cebulkę Było tak pysznie że nie mogłam oderwać się od talerza :) Idealne danie na bezmięsny obiadek :)

Składniki:

  • Na 4 porcję:
    8 dużych ziemniaków
    1 duża cebula
    400 ml śmietany 18% w temp. pokojowej
    4 jajka
    100 g tartego sera żółtego
    suszona bazylia
    sól , pieprz

Sadzone na purée ziemniaczanym z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula 1. Cebulę kroimy drobno , oprószamy solą i pieprzem smażymy na odrobinie masła do zarumienienia.
  • ziemniaki ze śmietaną 2. Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w małe kawałki - solimy gotujemy do miękkości, Dodajemy śmietanę , ugniatamy na jednolitą masę.
  • z cebulką 3. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę - delikatnie mieszamy.
  • jajka 4. Jajka wbijamy na patelnię , oprószamy solą i pieprzem , obsypujemy obficie bazylią i serem żółtym , smażymy na wolny ogniu do ścięcia się jajek.
  • 5. Na talerzu układamy ziemniaki i jajko. Podajemy z ogórkami konserwowymi lub sałatką z ogórków i cebuli.

Komentarze

Podobne przepisy