Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z mięsa wieprzowego ( karkówki ) z dodatkiem suszonych grzybów w aromatycznym sosie. Polecam na obiad.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego ( karkówki )
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka z dużym czubkiem ziół prowansalskich
    1 szkl wody
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 op sosu grzybowego
    1 spora garść suszonych borowików
    3/4 szkl wody - do suszonych borowików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone borowiki wkładamy do wody, mieszamy i odstawiamy. Mięso myjemy i osuszamy z wody np. ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, wsypujemy przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
    W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kosteczkę.
    Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy na małym ogniu.
    Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone mięso oraz cebulę z czosnkiem. Przesmażamy razem przez około 5 minut i przekładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez około 40 minut i dokładamy grzyby ( bez wody ) i razem gotujemy przez kolejne 20 minut.
    W tym czasie do wody w której moczyły się grzyby, wsypujemy sos grzybowy i mieszamy. Przelewamy do garnka z gulaszem i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować