Zapraszam na smaczną surówkę. Przygotowana z dodatkiem chrupiącej rzodkiewki i papryki. Doprawiona do smaku kwaśną śmietaną, octem jabłkowym, miodem i przyprawami. Polecam.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
35 dag młodej kapusty
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
kilka rzodkiewek
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego 6 %
sól do smaku
pieprz do smaku
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Przekładamy do miski i posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w plasterki. Paprykę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w cienkie paseczki. Do śmietanki dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Kapustę wygniatamy z nadmiaru płynu i odsączamy. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski i dodajemy przygotowany sos. Mieszamy i przekładamy do salaterki.
Komentarze