Zakręcony chleb szpinakowy z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny, domowy chlebek. Zakręcony chlebek szpinakowy super wygląda i tak samo smakuje. Idealny do kanapek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto zielone :
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki rozmrożone go i odciśniętego z wody szpinaku
    1/2 szklanki gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 opakowanie suszonych drożdży ( 7 g)
    2 łyżki oleju
    Na ciasto jasne :
    1 szklanka mąki pszennej
    ok. 1/3 szklanki napoju pomarańczowo - brzoskwiniowego
    1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
    1/3 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    Ponadto :
    keksówka 23 x 9
    zimna woda
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Zakręcony chleb szpinakowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe : Rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak wkładamy do wysokiego naczynia i wlewamy gorącą wodę, blendujemy. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki oraz zblendowany szpinak, zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Ciasto jasne :
    Napój przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż będzie ciepły. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i wlewamy olej oraz podgrzany napój, zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Podrośnięte ciasta wykładamy na stolnice ( lekko wysypaną mąką ) i każdy wałkujemy osobno na cienki placek długości blaszki.
    Ciasto zielone musi być trochę większe od ciasta jasnego. Na zielone ciasto nakładamy jasne i delikatnie wałkujemy, zwijamy w rulon i wkładamy do teflonowej blaszki ( zwykłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ). Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę, studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Olej Sezam Sól Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować