Zakręcony chleb szpinakowy z nutą pomarańczy

  • wyświetlono: 86 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na pyszny, domowy chlebek. Zakręcony chlebek szpinakowy super wygląda i tak samo smakuje. Idealny do kanapek.

  • 12 porcje
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto zielone :
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki rozmrożone go i odciśniętego z wody szpinaku
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suszonych drożdży ( 7 g)
2 łyżki oleju
Na ciasto jasne :
1 szklanka mąki pszennej
ok. 1/3 szklanki napoju pomarańczowo - brzoskwiniowego
1 czubata łyżeczka suszonych drożdży
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Ponadto :
keksówka 23 x 9
zimna woda
sezam

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcony chleb szpinakowy z nutą pomarańczy

  • 1. Ciasto szpinakowe : Rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak wkładamy do wysokiego naczynia i wlewamy gorącą wodę, blendujemy. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki oraz zblendowany szpinak, zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Ciasto jasne :
    Napój przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż będzie ciepły. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i wlewamy olej oraz podgrzany napój, zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Podrośnięte ciasta wykładamy na stolnice ( lekko wysypaną mąką ) i każdy wałkujemy osobno na cienki placek długości blaszki.
    Ciasto zielone musi być trochę większe od ciasta jasnego. Na zielone ciasto nakładamy jasne i delikatnie wałkujemy, zwijamy w rulon i wkładamy do teflonowej blaszki ( zwykłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ). Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę, studzimy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakisezammrożony szpinakmąka pszennatania kuchniaszkoła babcisólolejsuszone drożdżezimna wodakuchnia na zimęgotuję z fantazjągoorąca woda

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Chleb z mąki ryżowej

Chleba nie wypada oceniać, dobrze...

Chleb z gara na maślance

Dodane przez: Krystian

Chleb z gara na maślance

Idealna receptura na przygotowanie...

zakrecone drozdzowki

Dodane przez: lucyna19

Zakręcone drożdżówki

Dosyć spore drożdżówki z puszystego...

Chleb.

Dodane przez: Słodko Słodka

Chleb z Gara

Prosty i tani przepis na pyszny...

Domowy chleb z otrębami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb z otrębami

Pieczenie domowego chleba, to dla...

chleb gryczany

Dodane przez: majka190382

CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI

Bardzo posmakował mojej rodzinie.Pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE