Rosół z domowym makaronem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny rosół z domowym makaronem. Polecam.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
    1 szyjka indycza
    4 l wody
    8 marchewek
    1 pietruszka
    1/2 małego selera
    kawałek pora
    1 cebula
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Na makaron :
    2 szkl mąki pszennej
    5 żółtek z dużych jajek
    duża szczypta soli
    1/2 szkl zimnej wody
    mąka do podsypania
    woda do gotowania makaronu
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Dania z kurczaka

Rosół z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Mięso myjemy i wkładamy do gotującej się wody, zbieramy szumowiny. W międzyczasie włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i opalamy.
    Po 2 godzinach gotowania mięsa wkładamy do garnka pokrojoną włoszczyznę i cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
    W czasie gdy rosół się gotuję robimy makaron :
    Do miski przesiewany mąkę i robimy dołek, dodajemy żółtka, dużą szczyptę soli oraz wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być twarde i jednolite. Kroimy nożem na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Zostawiamy ciasto by lekko przeschło.
    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy.
    Porcje makaronu wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia ( czas gotowania zależy od grubości makaronu ). Ugotowany makaron przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odsączamy z wody.
    Rosół podajemy z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować