Zapraszam na smaczny rosół z domowym makaronem. Polecam.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
1 szyjka indycza
4 l wody
8 marchewek
1 pietruszka
1/2 małego selera
kawałek pora
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
Na makaron :
2 szkl mąki pszennej
5 żółtek z dużych jajek
duża szczypta soli
1/2 szkl zimnej wody
mąka do podsypania
woda do gotowania makaronu
sól
olej
Rosół z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Mięso myjemy i wkładamy do gotującej się wody, zbieramy szumowiny. W międzyczasie włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i opalamy.
Po 2 godzinach gotowania mięsa wkładamy do garnka pokrojoną włoszczyznę i cebulę. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
W czasie gdy rosół się gotuję robimy makaron :
Do miski przesiewany mąkę i robimy dołek, dodajemy żółtka, dużą szczyptę soli oraz wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być twarde i jednolite. Kroimy nożem na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Zostawiamy ciasto by lekko przeschło.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy.
Porcje makaronu wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia ( czas gotowania zależy od grubości makaronu ). Ugotowany makaron przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odsączamy z wody.
Rosół podajemy z ugotowanym makaronem.
Komentarze