Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z szynki wieprzowej z dodatkiem soczewicy i kiszonej papryki. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag szynki wieprzowej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czubata łyżka smalcu
    2 i 3/4 szkl wody
    listek laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    7 łyżek z sporym czubkiem czerwonej soczewicy
    1 duża kiszona papryka
    sól prowansalska do gulaszu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy, mieszamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy cebulę w kostkę, czosnek w kosteczkę.
    Na rozgrzanym smalcu smażymy pokrojone warzywa i mięso przez kilka minut, przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Wkładamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około 1 godzinę. W tym czasie kroimy kiszoną paprykę w kostkę.
    Do gulaszu dodajemy soczewicę, a po następnych 10 minutach dokładamy pokrojoną paprykę. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować